För detta passar en gaiwan ypperligt. Den består av ett fat, en kopp/skål samt ett lock. Fatet fångar upp spillt te, koppen brygger man i och locket används för att kontrollera temperatur, sila tebladen från teet och fånga upp teets arom för vår uppskattning. Andra fördelar med gaiwan är att man kan se tebladen tydligt under bryggningens gång, kontrollera vattenflödet enkelt och är oftast ganska billig i inköp från 50-100 kr. Det finns lyxiga gaiwaner i dyra material eller antika sådana, men jag kan tro att det handlar mer om känsla än faktiska bryggkvalitéer i jämförelse med de billigare.
Det finns även flera olika varianter på vad man använder för redskap. Själv använder jag en gaiwan, en liten tillbringare i glas, en tygduk och en uppsamlingsskål för vatten (i brist på tebricka) samt en liten tekopp att dricka ur.

Värm först gaiwanen med uppkokt vatten och sedan även tillbringaren och kopparna. Detta för att temperaturen i gaiwanen inte ska sjunka för mycket när man brygger. Häller man i 95 grader varmt vatten i en kall gaiwan så brygger man inte längre vid 95 grader. Vidare kan man se det hela som en rituell sköljning av de ting som snart ska hålla teet.
Häll i det te du tänker använda. I detta fall är det ett Wuyi-oolong som heter Shui Jin Gui aka Golden Turtle. Mängden te beror på typ av te och produktionsmetod, men även personligt tycke och smak. Det vanligaste med ett ganska luftigt Wuyi-oolong är att fylla cirka 1/4 till 1/2 av gaiwanen. Man kan redan här känna teets arom när det ligger i den varma gaiwanen.



Lägg sedan höger pekfinger (om du är högerhänt) på lockets knopp och skjut ner ena kanten så att en liten öppning bildas.

Servera sedan från tillbringaren till en eller flera mindre koppar.


1 kommentar:
Fina Bilder Du Har Där, ser gott ut!
Skicka en kommentar