Det känns som det vore på sin plats att redogöra för något nytt te nu. Men den senaste tiden, inklusive idag har jag inte varit speciellt intresserad av att dricka något annat än dacong yu lan xiang. För er som inte känner till det teet så finns en beskrivning i ett tidigare inlägg. Smaken är fräsch och syrenartad, men ändå med en viss tyngd och styrka, särskilt i de senare infusionerna som trots sin avtagande blommighet känns behagliga.
Min preferens kan ha att göra med det varmare vädret att göra. I vintras drack jag istället mer da hong pao och ett shengpu (grönt puerh) från 2004 (som jag tror är vad man kan kalla "wet stored"), som båda är mer robusta och värmande än många grönare oolong, t.ex. lättoxiderade gaoshan- och anxioolong. Men nu är det som sagt varmare, och det är en anledning till att de mörkare Wuyi-teerna får stå orörda i hyllan, medan det plockas mer flitigt ur dancongburkarna.
Sen är det också lite en ekonomisk fråga, då alla wuyiteer jag har ligger rätt högt i prisklass, och därför värda att spara på. En trevlig egenskap hos mer rostade oolong är att man kan "lagra (eng. age)" dem hemma och de blir bara bättre, även om vissa mer delikata toner kan försvinna. Vissa lagrade oolong bör rostas om, men det har jag ingen personlig erfarenhet av.
Det fascinerar mig hur vädret, säsongen, sinnestämmningen med mera influerar smaken för te. Och jag tycker att det är viktigt att lyssna på sin inre röst och dricka det som känns naturligast, för allt annat är endast slöseri med både te och tid.
Ibland kan man få frågan vilken som är ens absoluta favoritsort. Och det är alltid lika svårt att svara, eftersom smaken skiftar så pass mycket beroende på ovan nämnda faktorer. Visst, jag är en inbiten oolongdrickare, då jag dricker relativt lite teer av andra genrer. Men oolong är en hel värld i sig, med vitt skilda kategorier och sorter. Och det är ganska bra tycker jag. För det gör teet till mer än en god dryck. Teet blir istället en följeslagare i vått och torrt, som ett slags soundtrack till livet.
onsdag 14 maj 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar