Här kommer en provning och recension av ett okänt wuyioolong-prov jag fick av In the Mood for Tea.
Jag har använt mig av en liten gaiwan på cirka 80-90 mL, en tillbringare av glas samt en vattenkokare med vatten på cirka 95 grader celcius. Gaiwanen är fylld till cirka hälften med det torra teet. Tiden angiven är dragtid inklusive hälltid i och ur gaiwan. I denna provning har jag räknat sekunderna själv och inte använt mig av tidtagarur. Doften eller aromen är tagen från gaiwanlocket eller botten på den torra koppen. Omdömet är min personliga åsikt, även om jag alltid försöker att ta fram både positiva och negativa egenskaper.
Torra blad: Svart till gråbrun färg, typisk mörk Wuyi.
Doft av torra blad i uppvärmd gaiwan: Söt, rostad majs, rostat vete.
Bryggning 1:
- Tid: 18 sekunder.
- Färg: Mörk bärnsten, klar.
- Doft: Sötaktig.
- Smak: Hårt rostad, klar med en kännbart syrlig avslutning.
Bryggning 2:
- Tid: 19 sekunder
- Färg: Mörk bärnsten.
- Doft: Sötaktig, mycket lätt blommig
- Smak: Fyllig, hårt rostad, genomgående syrlig i mitten och i slutet.
Bryggning 3:
- Tid: 21 sekunder
- Färg: Mörk bärnsten.
- Doft: Sötaktig, eventuellt kan man skönja lite vanilj eller mandel.
- Smak: Se bryggning 2.
Bryggning 4:
- Tid: 17 sekunder
- Färg: Bärnsten, dock något ljusare än tidigare.
- Doft: Söt, rostad.
- Smak: Klar, fyllig, lätt syrlig.
Bryggning 5:
- Tid: 15 sekunder
- Färg: Se bryggning 4
- Doft: Svagt söt.
- Smak: Jämn, klar, något rostad med en lätt syrlighet i slutet. Lämnar en lätt torr känsla i munnen efter sväljning, med rostade inslag.
Bryggning 6:
- Tid: 16 sekunder
- Färg: Se bryggning 5.
- Doft: Sötaktig
- Smak: Klar, sött vatten, lång lätt rostad, lätt syrlig avslutning.
Bryggning 7:
- Tid: 25-26 sekunder
- Färg: Se bryggning 6.
- Doft: Söt, eventuellt lite vanilj eller mandel.
- Smak: Klar, lätt rostad, lång eftersmak.
Bladen efter 7 infusioner: Mörkt brungröna, doftar hårt rostat och kaffelikt syrligt.
Bladstorlek: Medelstora, hårt snurrade blad som sväller men inte vecklar ut sig. Bladen går sönder relativt lätt.
Omdöme:
Ett klart och fylligt te, med trevlig syrlig avslutning. Är dock något för syrligt i början. Rostningen bidrar till jämnhet och hållbarhet infusion efter infusion, men kan ha lett till förlorad komplexitet i arom och doft. Teets smak är klar och ren, men kan för vissa kanske framstå som lite väl rostat, enkelt och tungt, jämför med vissa shou puerh som betonar konstistens och jämnhet mer än arom och fräschör.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar