måndag 8 september 2008

All in this Tea - En film om te

Äntligen en dokumentär om Kinas teer och allt som hör till! All in this Tea från 2007, regisserad av Les Blank och Gina Leibrecht, tar oss tillbaka till 1997 när filmteamet fick följa med teexperten David Lee Hoffman till Kinas teregioner för att hitta några av de bästa främst ekologiskt odlade teerna. Ganska snart möts David av motvilja från branschpersoner att uppfylla hans önskemål och framförallt: att samarbeta och handla direkt med teodlaren. Som tur är lyckas David stå på sig, kompromisslöst, och lyckas på olika sätt att få kinesiska byråkratiska tehandlare att lyssna på honom och hans rekomendationer kring odling, marknadsföring och kvalité. Detta varvas med olika mer eller mindre kända tepersonligheter från USA och Kanada som berättar om olika aspekter av kinesiskt te och tekultur.



Filmen belyser ett flertal viktiga ämnen inom tevärlden, särskilt med avseende på Kina. Hur ska man lösa alla miljöproblem som nu drabbat teodlingarna i Kina, som jordförstöring, minskad biodiversitet, försämrad kvalité, överproduktion, tveksamma arbetsförhållanden, undermåliga priser och inkomster för flertalet småskaliga teodlare...?
Jag anser i likhet med Hoffman att man inte bara kan dricka te och strunta i konsekvenserna för människa och miljö.

Jag tror att det är jätteviktigt att bevara den kinesiska traditionen av småskalig, hantverksmässig teproduktion och givetvis helst utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Och det enda sättet detta kan åstadkommas är genom att lyfta fram teodlaren och temästaren så att mer av pengarna stannar i deras fickor. Jag hoppas att det nån gång i framtiden, helst snart, kommer att stå vilken odlare och vilken temästare som gjort just det teet du köper. På senare tid har fler och fler konsumenter i väst efterfrågat härkomstmärkning på te. Varför inte märka teet med namn på odlare och producent? Jag tror absolut inte att det är omöjligt. Det görs till och med på vissa ställen, som internetbutiken Seven Cups till exempel.



Ekologiskt, hantverksmässigt, småskaligt te skulle i förlängningen kunna leda till en ökad uppskattning för hantverket och te över lag. Ju mer man lär sig om te, både teoretiskt och intuitivt, utvecklar man en respekt för det. Istället för att tanklöst hälla i sig mängder av tveksamt te så uppskattar man istället varje intryck och nyans i denna fantastiska dryck. Kommunicera med teet.

All in this Tea är cirka en timme lång men skulle kunna vara minst dubbel så lång. David Lee Hoffmans erfarenhet är så otroligt stor och som teintresserad vill man absorbera så mycket av den som möjligt. Jag själv ställer mig frågan: Hur kan han känna skillnaden på te som odlats med kemikalier och sånt som odlats ekologiskt? Vad är bra te för honom? Han också skulle säkert kunna fylla en hel film till med terelaterade anekdoter från hans resor i Asien.

David Lee Hoffman är sannerligen en av vår tids stora tepionjärer!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan inte annat än att hålla med. Mycket inspirerande film som tar upp många härliga men också allvarliga aspekter när det gäller te och teodling. Bra recension av en mycket sevärd dokumentär!

Anonym sa...

Tänkte bara säga att du borde ändra tidsinställning på bloggen så tiden för inläggen stämmer =)
Dags för Ali Shan!

Anonym sa...

Tjena

Jag undrar hur man får tag på denna dokumentär? Såg ni den på tv? Eller hittade ni den i hyrhyllan?

Kan inte importera den från USA, då min dvd inte är reg-fri.