lördag 21 juni 2008

Paris

Har varit i Paris i några dagar vilket är en förklaring till att det inte varit några inlägg på sistone. Paris har ett visst mått av tekultur, då det finns en hel del butiker som säljer te och tetillbehör, men även ett stort antal ”salon de thè” som kan återfinnas i de flesta kvarter.

Då Paris är svindyrt att båda fika, äta ute och shoppa i (för det mesta), blev det långt mer tittande än köpande, vilket i och för sig inte är fy skam. Alltid intressant att kunna jämföra utbudet där med utbudet hemma i Stockholm. En av teaffärerna i närheten av vårt hotell i Montmartre, Neo T Maison de Thé, hade ett ganska brett utbud av teer och tillbehör för sin lilla storlek. De hade främst kannor och koppar av japanska typ, men även en liten mängd kinesiskt gods. De hade många kinesiska och japanska gröna teer, men även en del generiskt puerh i småkakor, troligen shou puerh. Det hade varit kul att köpa nåt, men då ett halvt hekto mediokert longjing kostade runt 200 kr, tyckte jag inte att det verkade prisvärt när In the Mood for Tea i Stockholm håller mycket bättre prisnivå.

Andra butiken var större och hette Galerie Endora Maison de Thé. Denna butik specialiserade sig på kinesiskt te och tegods. På typiskt svenskt manér gick jag aldrig in i butiken, då den var i princip tom, utan tittade endast i skyltfönstren. Men det var nog lika bra, för här var priserna ännu högre än på det förra stället. 30 gramspåsar såldes för 30-40 euro och tillbehören gick på flera hundra till några tusen kronor styck. Samma grejer som jag sett gå på en tiondel av priset hos kinabaserade försäljare. Visst, frakt, hantering och moms ska ju räknas in när man köper i butik men det är ändå rejält pålagt på priset.

Men det var kul att se att utbudet på tegods var så stort, större än jag någonsin sett i Sverige. För att summera: Paris har ett brett utbud av tesalonger och teaffärer för entusiasten, men var beredd att betala Parisiska priser (läs överpris).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker du ska åka till Prag, enligt mig Europas nya téhuvudstad! Utbudet av téhus där fins det ingen motsvarighet i hela Europa, talar då om framförallt kinesiskt inspirerade téhus, inte några anglo-saxiska afternoon-téhus. Grönt té, Puerh, Oolongtéer, etc... åk till Prag och botanisera bland alla téhusen!

Antonio Dahlin sa...

Låter verkligen spännande. Ska definitivt lägga Prag och dess teställen på minnet för framtida europaresor.